KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




7021 - Hz. Enes radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam yun elbise, yamali ayakkabi ve cidden sert mi sert elbise giydi."

YENI ELBISE GIYINCE HAMDETMELI

7022 - Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam Hz. Omer'in uzerinde bembeyaz bir gomlek gormustu. "Bu elbisen yikandi mi, yeni mi?" diye sordu. Hz. Omer: "Hayir (yeni degil), yikanmistir!" dedi. Aleyhissalatu vesselam (ona): "Yeniyi giy(esin), hamdedici olarak yasa(yasin) ve sehit olarak ol(esin)!" buyurdular."

7023 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam su iki kiyafeti yasakladi: Istimal-i samma (elleri de dahil, vucudunu tek bir elbise ile sikica sarmak) ve fercini semaya acmis vaziyette kabalarin uzerinde oturup bacaklari dikerek tek bir elbiseye sarinmak."

YUNLU GIYMEK

7024 - Ubade Ibnu's-Samit radiyallahu anh anlatiyor: "Bir gun Resulullah aleyhissalatu vesselam yanimiza geldi. Uzerinde kollari dar, yun, rumi bir cubbe vardi. Bize onun icerisinde namaz kildirdi. Aleyhissalatu vesselam'in uzerinde bundan baska bir giyecek yoktu."

7025 - Selman el-Farisi radiyallahu anh anlatiyor: "(Bir gun) Resulullah aleyhissalatu vesselam abdest almisti. Uzerindeki yun cubbeyi cevirip onun (ic kismi) ile yuzunu sildi."

7026 - Ebu'd-Derda radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Mescidlerde olsun, kabirlerde olsun Allah Teala hazretlerini ziyarette giydiginiz en guzel elbise beyazdir."

ELBISESINI KIBIRLE SURUMEK

7027 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kim izarini kibirle yerde sururse, Allah Kiyamet gunu ona (rahmet nazariyla) bakmaz."
Ravi (Atiyye) der ki: "Sonra ben, Balat'da Ibnu Omer'e rastladim. Ebu Sa'id'in Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan yaptigi rivayeti hatirladim. Eliyle kulagina isaret ederek dedi ki: "Bunu su kulaklarim da isitti ve kalbim ezberleyip zaptetti."

IZARIN YERI

7028 - Mugire Ibnu Su'be radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ey Sufyan Ibnu Sehl, izarini (topuklarindan asagi) sarkitma! Cunku Allah Teala hazretleri, izarini (topuklardan) asagi sarkitani sevmez!"

GOMLEGIN YENI NE KADAR UZUN OLMALI?

7029 - Ibnu Abbas radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam kollari ve boyu kisa kamis (gomlek) giyerdi."

KADININ ZEYLI (ETEK BOYU) NE KADAR OLMALI?

7030 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, Hz. Fatima veya Umme Seleme radiyallahu anhuma'ya: "Senin eteginin boy uzunlugu(nun erkek etegine nazaran fazlaligi) bir ziradir" buyurdular."