KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




OLU YAS SEBEBIYLE AZAB GORUR MU?

6451 - Ebu Musa el-Es'ari radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Oluye, dirinin aglamasi sebebiyle azap edilir. Diriler: "Ey koruyucu! Ey giydirici! Ey yardimci! Ey siginak!" gibi (hitaplarla oluye seslendikce) olu kiskivrak tutulup cekilir ve: "Sen boyle misin? Sen boyle misin?" denilir."
Ravi Esid der ki: "(Ben, bunu isitince) "Subhanallah! Allah Teala hazretleri "Birinin gunahi bir baskasina yuklenmez" buyurmadi mi!" dedim. Musa Ibnu Ebi Musa: "Yazik sana! Ben sana, Ebu Musa radiyallahu anh'in Resulullah aleyhissalatu vesselam'dan anlattigini aktariyorum. Yoksa sen Ebu Musa'nin Resulullah'a iftira ettigini mi saniyorsun? Veya benim Ebu Musa hakkinda yalan soyledigimi mi zannediyorsun?" dedi."

MUSIBETE SABIR

6452 - Ebu Umame radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri soyle der: "Ey Ademoglu! Ilk sadme sirasinda sabreder, buna benim mukafaat verecegimi umid edersen, ben cennet disinda bir sevaba razi olmayacagim."

6453 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam kendisi ile halk arasinda bulunan bir kapiyi acti -veya perdeyi kaldirdi- halkin Hz. Ebu Bekir'in arkasinda namaz kildigini gordu. Onlarin bu iyi hali sebebiyle ve onlarda bu gordugunu, kendinden sonra Allah'in devam ettirecegi umidiyle Allah'a hamd etti ve dedi ki: "Ey insanlar! Insanlardan veya mu'minlerden her kim bir musibete ducar olursa, basina gelen musibetin siddetini benim sebebimle maruz kaldigi musibetle hafifletsin. Cunku, benden sonra, ummetimden hic kimse, benim musibetimden daha siddetli bir musibetle karsilasmayacaktir."

6454 - Hz. Huseyin radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bir musibete ugrayan kimse, bilahare o musibeti hatirlayarak inna lillahi ve inna ileyhi raciun diye istircada bulunsa, o musibetin vakti coktan gecmis bile olsa, Allah bu istircasi sebebiyle, ona, musibetin geldigi ilk gunun sevabini aynen verir."

MUSIBETZEDEYE TAZIYE

6455 - Amr Ibnu Hazm radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Bir musibeti sebebiyle din kardesine taziyede bulunan hicbir mu'min yoktur ki, Allah Teala hazretleri Kiyamet gunu ona bir takim keramet elbisesi giydirmesin."

COCUGUNU KAYBEDENiN SEVABI

6456 - Utbe Ibnu Abdi's-Sulemi radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Buluga ermemis uc cocugu olen hic bir musluman yoktur ki, o cocuklar onu, cennetin sekiz kapisinda karsilamasinlar. O, bu kapilardan hangisinden dilerse cennete girer."

DUSUK SAHIBININ SEVABI

6457 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Onumden gonderecegim bir dusuk cocuk, arkamdam birakacagim bir atlidan, bana suphesiz daha sevimlidir."

6458 - Hz. Ali radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Allah, dusuk cocugun baba ve annesini cehenneme sokacagi zaman, dusuk cocuk Rabbi ile mucadele eder. Sonunda ona: "Ey Rabbine karsi gelen dusuk, haydi ebeveynini cennete sok!" denilir. Bunun uzerine dusuk cocuk, onlari gobek bagi ile cekerek cennete sokar."

6459 - Hz. Muaz Ibnu Cebel radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Nefsim elinde olan Zat-i Zulcelal'e yemin olsun ki, dusuk cocuk, ahirette annesini gobek bagindan tutup cennete cekecektir, yeter ki annesi dusuk sebebiyle sevap kazanacagina inanip sabretsin."

CENAZE EVINDE TOPLANMA

6460 - Cerir Ibnu Abdillah el-Beceli radiyallahu anh anlatiyor: "Biz (Resulullah zamaninda), cenaze sahibinin evinde toplanmayi ve (ev halkinin da bu toplananlar icin) yemek yapmalarini, yasaklanan matemden bir parca bilirdik."