KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




4401 - Ammar Ibnu Umayr rahimehullah anlatiyor: "Ubeydullah Ibnu Ziyad ve arkadaslarinin kellesi geldikce Kufe'nin Rahabe mahallesinin mescidinde ust uste dizildi. (Seyirci kalabaliga) ben de yaklastim.
"Geldi! Geldi!" diyorlardi. (Ne idi bu gelen? Merak edip daha da yaklastim). Megerse bir yilanmis. (Nerden geldiyse) gelmis, kelleler arasina girip (kayboluyor, tekrar) cikiyordu. Derken Ubeydullah Ibnu Ziyad'in burun deligine girdi ve orada bir muddet kaldi. Sonra cikip gitti ve kayboldu. Biraz sonra kalabalik tekrar bagirmaya basladi:
"Yine geldi! Yine geldi!"
Bu hal iki veya uc kere tekerrur etti."
Tirmizi, Menakib, (3782).

ZEYD IBNU HARISE VE OGLU USAME RADIYALLAHU ANHUMA

4402 - Ibnu Omer radiyallahu anluma anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam askeri bir sefer hazirlamis, askerlerin basina da Usame Ibnu zeyd'i komutan yapmisti. (Usame siyahi bir azadlinin oglu olmasi hasebiyle) onun komutanligindan memnun kalmayan bazi kimseler dedikodu yaptilar. (Soylenen yersiz sozler kulagina ulasmis olan) Resulullah aleyhissalatu vesselam:
"Onun komutanligi hususunda dedikodu yapan sizler, ayni dedikoduyu daha once babasinin komutanligi icin de yapmistiniz. Allah'a yemin olsun! O komutanliga layik idi. Ve o, bana, insanlarin en sevgililerindendi. Bu da, bana, ondan sonra insanlarin en sevgili olanlarindandir" buyurdu."
Buhari, Fezailu'l-Ashab 17, Megazi 42, 87, Eyman 2, Ahkam 33; Muslim, Fezailu's-Sahabe 63, (2426); Tirmizi, Menakib, (3819).

4403 - Yine Ibnu Omer radiyallahu anhuma anlatiyor: "Omer radiyallahu anh, Usame Ibnu Zeyd'e (fey'den) ucbinbesyuz (dirhemlik) pay ayirmisti. Bana ise ucbin (dirhemlik) pay verdi.
"Niye Usame'yi benden ustun tuttun? Vallehi hicbir savasta benden ileri gecmis degil (yani ben de onun katildigi her savasa katildim) dedim. Bana su cevabi verdi:
"Ey ogulcugum! Zeyd radiyallahu anh, Resulullah aleyhissalatu vesselam nezdinde babandan daha sevgili idi. Usame radiyallahu anh da Resulullah aleyhissalatu vesselam'a senden daha sevgilidir. Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'in sevgisini kendi sevgime tercih ettim."
Tirmizi, Menakib, (3815).

AMMAR IBNU YASIR RADIYALLAHU ANH

4404 - Hz. Ali Ibnu Ebi Talib radiyallahu anh anlatiyor: "Ammar radiyallahu anh, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yanina girmek icin izin istedi.
"Ona musaade edin, girsin!" buyurdular. Ammar girince de:
"Tayyib ve mutayyeb Ammar'a merhaba!" diyerek selamladilar."
Tirmizi, Menakib, (3799).

4405 - Ikrime radiyallahu anh anlatiyor: "Ibnu Abbas radiyallahu anhuma, bana ve oglu Ali'ye:
"Ebu Said'e gidin, onun rivayet ettigi hadisi dinleyin!" dedi. Biz de gittik. Onu, bakimini yapmakta oldugu bir bahcede bulduk. (Bizi gorunce) ridasini alip sarindi. Sonra bize (en bastan) anlatmaya koyularak, mescidin insaasini zikretmeye kadar geldi ve:
"Biz kerpicleri tane tane tasiyorduk. Ammar radiyallahu anh ise (biri kendi, biri de Resulullah adin) ikiser ikiser tasiyordu. Resulullah aleyhissalatu vesselam onu gordu. Uzerindeki topraklari cirpmaya basladi ve:
"Vay Ammar'a! Onu bagi (asi) bir grup oldurecek. Bu, onlari cennete cagirir, onlar da bunu atese cagirir!" buyurdu."
Buhari, salat 63, Cihad 17.
Buhari'nin rivayetinde "Onu bagi bir grup oldurecek" ibaresi mevcut degildir. Bu ibare Ebu Bekr el-Berkani ve el-Ismaili'nin rivayetinde mevcuttur.)

4406 - Hz. Aise radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ammar hangi meselede muhayyer birakilmissa mutlaka en dogrusunu secmistir."
Tirmizi, Menakib, (3800).
Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ammar kikirdaklarina kadar iman doldurulmustur."
Nesai, Iman 17, (8, 111).

ABDULLAH IBNU MES'UD RADIYALLAHU ANH

4407 - Abdurrahman Ibnu Yezid anlatiyor: "Huzeyfe radiyallahu anh'a, iciyle disiyla, hal ve hareketleriyle Resulullah aleyhissalatu vesselam'a, en cok benzeyen sahis kimse, onu bize soyle de kendisinden hadis dinleyelim" diye sordum. Bize su cevabi verdi:
"Biz iciyle disiyla, hal ve hareketleriyle, evinin duvarlariyla gizleninceye kadar Resulullah'a en cok benzeyen, Ibnu Mes'ud radiyallahu anh'tan baska birisini tanimiyoruz."
Buhari, Fezailu'l-Ashab 27, Edeb 70; Tirmizi, Menakib, (3809).

4408 - Mesruk ve Sakik rahimehumallah anlatiyor: "Abdullah Ibnu Mes'ud radiyallahu anh dedi ki: "Kendisinden baska ilah olmayan Zat-i Zulcelal'e yemin olsun. Kur'an'dan nazil olan her bir surenin nerede indigini, her bir ayetin ne sebeple indigini mutlaka biliyorum. Eger bilsem ki, bir kimse Kitabullah'i benden daha iyi bilmektedir ve ona da deve ulasabilmektedir, mutlaka binip giderim."
Buhari, Fezailu'l-Kur'an 8; Muslim, Fezailu's-Sahabe 114, (2462); Nesai, Zinet 10, (8, 134).

4409 - Ebu Musa radiyallahu anh anlatiyor: "Yemen'den benn ve kardesim beraber (Medine'ye) geldik. Bir muddet kaldik. Bu esnada Ibnu Mes'ud ve annesini, Resulullah aleyhissalatu vesselam'in yanina cok girip cikmalari ve beraberliklerinin fazlaligi sebebiyle Resulullah aleyhissalatu vesselam'in aile efradindan olduklarina hukmetmistik."
Buhari, Fezailu'l-Ashab 27, Megazi 74; Muslim, Fezailu's-Sahabe 110, (2460); Tirmizi, Menakib, (3808).

4410 - Ibnu Mes'ud radiyallahu anh anlatiyor: "Su ayet indigi zaman (mealen): "Iman edip guzel isler yapanlar, haramdaan sakinip iman ederek guzel isler yaptiklari, sonra yine haramdan kacinmaya devam edip imanlarinda sebat ettikleri, sonra da takvayi kalplerinde iyice koklestirip iyilikte bulunduklari takdirde, onlarin, haram seyleri, henuz haram kilinmazdin once tatmis olmalarindan dolayi uzerlerine bir gunah yoktur. Zira Allah iyilik yapanlari ve iyi kullukta bulunannlari sever" (Maide 93) Resulullah aleyhissalatu vesselam bana: "sen bunlardan birisin" buyurdu."
Muslim, Fezailu's-Sahabe 109, (2459); Tirmizi, Tefsir, Maide, (3056).