KÜTÜB-İ SİTTE HADİS-İ ŞERİFLERİ




DUA VE BESMELE

3621 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular: "Abdesti olmayanin namazi yoktur. Uzerine Allah'in ismini zikretmeyen kimsenin abdesti de abdest degildir."
Ebu Davud, Taharet 48, (101).

3622 - Rabah Ibnu Abdirrahman Ibni Ebi Sufyan Ibnu Huveytip an ceddiha an ebiha 'dan rivayete gore demistir ki:
"Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'i isittim. Diyordu ki: "Uzerine Allah'in ismini zikretmeyen kisinin abdesti yoktur."
Tirmizi, Taharet 20, (25).

3623 - Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'i isittim. Diyordu ki: "Kim abdestinin basinda Allah'i zikrederse bedeninin tamami temizlenir. Eger Allah'in ismini zikretmezse bu kimsenin sadece abdest uzuvlari temizlenir."
Rezin tahric etmistir. Feyzu'I-Kadir, 6, 128).

3624 - Ebu Musa radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a geldim, abdest aliyordu. Su duayi okudugunu isittim: "Allahumma'gfirli zenbi ve vassi'li fi dari ve barik li fi rizki (Allah'im gunahimi magfiret et, evimi bana genislet, rizkimi bana mubarek kil."
Rezin tahric etmistir. Ibnu's-Sunni Amelu'I-yevm ve'I-Leyl, 5, 10.

YEL

3625 - Hz. Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ses ve koku olmadikca abdest alinmaz.''
Bir rivayette soyle gelmistir: "Biriniz mescidde iken, kabalari arasinda bir yel hissetse ses isitmedikce veya koku duymadikca disari cikmasin.''

3626 - "Sizden biri, karninda bir seyler hissetse ve fiilen cikip cikmadigi hususunda tereddud icinde kalsa, bir ses isitmedikce veya bir koku duymadikca mescidden cikmasin."

3627 - Ebu Davud'da soyle gelmistir: "Biriniz namazda iken, duburunde bir hareket hissetse ve abdestinin bozulup bozulmadigi hususunda tereddude dusse, bir ses isitmedikce veya bir koku duymadikca mescidi terketmesin."
Muslim, Hayz 99, (362); Tirmizi, Taharet,56, (74, 75); Ebu Davud, Taharet 68, (177).

3628 - Abdullan Ibnu Zeyd radiyallahu anh anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu veselam'a, namazda iken hayaline abdesti bozuldu gibi gelen bir adamdan bahsedilmisti. Soyle ferman buyurdular:
"Sesi isitip kokuyu duymadikca namazi sakin terketmesin.''

3629 - Ebu Davud bir rivayette su ziyadede bulunmustur: "Biriniz mescide girince, kabalari arasinda bir sey hissedecek olsa, cikanin sesini isitmedikce sakin mescidden disari cikmasin.''
Buhari, Vudu 4, 34, Buyu 5; Muslim, Hayz 98, (361); Ebu Davud, Taharet 68, (176); Nesai, Taharet 116, (1, 99).

3630 - Ali Ibnu Talk (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Biriniz namazda yellenirse derhal namazdan ciksin, abdest alsin ve namazi iade etsin."
Ebu Dvud, SaIat 193, (1005).