a- Vehbabiliğin ehl-i sünnet vel cemaattan ayrılan temel görüş ve itikatları nelerdir?
b- Şia ve vehhabilikten hangisi ehl-i sünnet ve cemaate daha yakındır?Elcevab; a- Vehhabiliğin biz ehl-i sünnet vel cemaattan ayrılan temel görüş ve itikatlardan bazılarını şöylece sıralayabiliriz;
1. Ameli, imana dahil sayarak, namaz, oruç, hac ve benzeri emirleri yerine getirmemeyi küfür kabul ederler. Amelin imanın bir parçası olduğuna inanırlar.
2. Şefaati inkar ederler.
3. Tevessülü red ederler.
4. Onlara göre tasavvuf, İslam-i olmayan bir bid’attır. Her bid’at ta küfürdür. Tarikat ise, başkalarını istismar etmek için bir vasıtadır.
5. Evliyaları, büyük zatları kabul etmezler.
6. Onların şirk kabul ettikleri bid’atlerin başında muska, mezarlar, türbeler ve bunların ziyaretleri gelir. Onlara göre hırka-i şerif, sakal-ı şerif ziyaretleri bir bakıma ALLAH ’dan başkasına tapmaktır. Dolayısıyla şirktir.
7. Vehhabilere göre; kesin delil Kur’andır. Kütub-u sitte denilen altı hadis kitabındaki dirayet ve rivayet yönünden sabit olan hadislerde delil olur. 8.Kelamcıların, mutasavvıfların dayandıkları hadisler ise, mutlak surette mevzudur, delil olamaz. Kur’an ve sünnette belirtilen hususların zahirine sımsıkı yapışılır. Ve hiçbir mezhebe bağlanmadan her şey Kur’anın zahirinden çıkarılır. Akide imamlarının ve mezhep imamlarının sözü delil olmaz. Kısaca mezhepleri inkar ederler.
9.ALLAH ’ın zatı ve sıfatları ile alakalı Kur’anı Kerimde geçen ayetler, vehhabilere göre olduğu gibi alınmalı, ister muhkem, ister müteşabih olsun zahirlerine göre manalandırmalıdır. Bunları te’vil etmek küfürdür.
10. Vehhabilere göre sünnet ve nafile namaz kılmak yasaktır.
11. Namazlar münferid olarak kılınamaz. Beş vakit namazın cemaatle kılınması farzdır. Namazı terk eden kimse kafirdir ve hakkında mürted hükmü verilir.
12. Delail-i hayrat veya bunun gibi salavat-ı şerifleri cem eden kitapları okumak yasaktır. Çünkü bu peygambere ibadet mahiyetindedir. Hazret-i Peygamber (ASM)’a salat-u selam getirilir. Ancak bunu bir ibadet haline getirmek ve seyyidina ve mevlana kelimelerini kullanmamak şarttır.
13. Kendileri gibi olmayan Müslümanları müşrik sayarlar. Dolayısıyla mallara ve canlarının kendileri için helal olduğuna itikat ederler.
b- Vehhabilikten ise Şia, ehl-i sünnet vel cemaate daha yakındır.
Alıntıdır