Kadir gecesi Ramazanın son on gecesidir. Kim ki bu gecede ecir dileyerek ibadet için kıyam ederse ALLAH, onun önceki ve sonraki günahlarını affeder.” (Müslim)
evet subhanALLAH ne kadarda degerli bir gün, dediginiz gibi belkide bu gecedir. ramazanin son 10 gününü degerlendirmek lazim ibadetleri artmak lazimdir.
ALLAHu Teâla şöyle buyuruyor:
“Ramazan ayı insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak kendisinde Kuran indirilen aydır.” (Bakara: 185)
“Ha Mim. Andolsun o Kitab-ı Mübine ki, biz onu mübarek bir gecede indirdik. Çünkü biz uyarıcıyızdır.” (Duhan: 1-3)
“Muhakkak ki biz onu (Kuranı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana haber veren oldu mu? Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. (Kadir: 1-3)
Bu nasslar bize Ramazan ayının ve Kadir gecesinin mübarek ve hayırlı, hem de bin aydan daha hayırlı oluşunun sebebi olarak onda Kuranın indirilmesi olduğuna dikkat çekiyorlar. Bu ay ve günlerin fazileti, mübarek ve hayırlı oluşu, madem ki Kuranın o ayda ve günde indirilmiş ya da indirilmeye başlamış olmasına binaendir, o zaman bu hayır, bereket ve fazilet kaynağı niçin bizim hayatımızda hakim değil? Niçin ondan uzak duruyoruz? Zira Kuranın hayrından, bereketinden ve faziletinden sadece onu okuyarak ya da ezberleyerek ya da hatim ederek yararlanamayız. Elbette bunları yapmalıyız. Fakat onlarla yetinmemeliyiz. Çünkü o ALLAHın bize gönderdiği Şanlı Rasulün, rasullük belgesi (mucizesi), risaletinin esası, müminler için hidayet, nur, şifa ve rahmettir. ALLAHın bize gönderdiği ve tabi olmamızı emrettiği dosdoğru yoldur.
Kuranı Kerimi, ALLAHu Teâla şöyle vasfediyor:
“Elif Lâm Ra. (Bu Kuran) Rablerinin izni ile insanları karanlıklardan aydınlığa, her şeye galip ve övgüye layık olan ALLAHın yoluna çıkarman için indirdiğimiz bir kitaptır.” (İbrahim: 1)
“Bu kitabı da sana, her şey için bir açıklama, müslümanlar için bir hidayet, rahmet kaynağı ve müjdeleyici olarak indirdik.” (Nahl: 89)
“Ey insanlar! Şüphesiz size Rabbinizden kesin bir delil geldi ve size apaçık bir nur indirdik. ALLAHa iman edip Ona sımsıkı sarılanlara gelince, ALLAH onları kendinden bir rahmet ve lütuf içine daldıracak ve onları kendine doğru giden dosdoğru bir yola götürecektir. (Nisa: 174-175)
Rasulullah (sav) Kuranın faziletini anlatırken şöyle dediğini Ali (r.a) rivayet etmiştir:
“Haberiniz olsun, bir fitne çıkacak! Ben hemen sordum: Bundan kurtuluş yolu nedir, ey ALLAHın Rasulü? Buyurdu ki: ALLAHın Kitabıdır (ona uymaktır). Onda sizden önceki durum (milletlerin ahvali ile) ilgili haber, sizden sonraki durum ile ilgili haber ve sizin aranızdaki (ihtilaf) hususları hakkında hüküm vardır. O hak ile Batılı ayırt edendir. O, boş ve gayesiz bir söz değildir. Kim akılsızlık edip ona inanmaz ve onunla amel etmezse ALLAH onu helak eder. Kim onun dışında hidayet ararsa ALLAH onu saptırır. O, ALLAHın sağlam ipidir. O, hikmetli olan zikirdir. O, dosdoğru yoldur. Ona uyan hevalara sapmaz, diller karışmaz. Alimler ona doymazlar. Onun çokça tekrarı usanç vermez, tadını eksiltmez. İnsanı hayrete düşüren mümtaz yönleri son bulmaz, tükenmez. O, öyle bir kitaptır ki cinler işittikleri zaman şöyle demekten kendilerini alamadılar. Biz hiç duyulmadık, doğruya götüren bir Kuran dinledik ve ona iman ettik. (Cin: 1) Kim ondan haber getirirse doğru söyler. Kim onunla amel ederse ecir alır. Kim onunla hüküm verirse adaletle hüküm vermiş olur. Kim ona çağrılırsa dosdoğru yola çağrılmış olur. (Tirmizi, Sevâbul Kuran, 14, 2908)
ALLAH ve Rasulünün; vasıflarını, faziletlerini ortaya koyduğu, hidayet, rahmet, bereket, şifa, nur olarak bize tanıttığı bu hayat, izzet, şeref kaynağı niçin fert yaşantımızda, düşünce, duygu ve hayata bakışımızın esası değil, sosyal ve siyasal yani toplum ve devlet hayatımıza hakim değil?!.. İşte değerini onun içlerinde inmesinden alan şu mübarek ayda ve Kadir gecesinde ALLAH katında en sevimli ibadet olan oruçla ve taatla birlikte bu sorunun cevabı üzerinde tefekkür etmek ve Kuranla birlikte Şanlı Rasul (saws )in bize Rabbımızdan getirdiği risaleti, Hak Din olan İslâmı hayatımıza hakim kılmanın yollarını düşünüp bu uğurda çalışmak için azmetmek, elbette ki bu ay ve günün manasına uygun olan en hayırlı amellerden olacaktır.
Tüm müslümanlar olarak bilelim ki; bugün yeryüzünde aşağılık mahluklar olan kafirlerin tağuti yönetimleri altında zulümlere, katliamlara, saldırılara maruz kalarak zillet, sefalet içinde karanlık, kirli bir hayat yaşıyorsak; bunun tek sebebi vardır o da, bu mübarek ay ve günde inmeye başlamış olan ve bu ay ve günü bin aydan hayırlı kılan Kuranın Rabbımızın bize indirdiği hidayetin, risaletin ve bizim için razı olduğu tek Hak Din olan İslâmın; düşünce, duygu ve bakış açımızdan buna ilaveten de sosyal, siyasal yani toplumsal ve devlet yaşantımızdan uzaklaştırılmış olmasıdır. İşte bu mübarek ay ve günlerde bu gerçeği görmeli ve ALLAHın kesinlikle razı olmadığı şu içinde yaşadığımız vakıayı değiştirmek ve insanlığı çağdaş tağuti zulümattan yani laiklik, demokrasi, cumhuriyet, krallık, milliyetçilik, kapitalizmin karanlık ve kirliklerinden kurtarıp, ALLAHın nuruna yani arı duru ve arındırıcı olan İslâmı hayata kavuşturacak olan, ALLAHın indirdikleri ile yöneterek cihad yolu ile bu nuru aleme taşıyacak olan Raşidi Hilâfet Devletini tekrar kurmak için ihlasla çalışanlarla beraber çalışmaya Rabbımızın şu ikazına kulak vererek azmetmeli ve ihlasla çalışmaya koyulmalıdır, var olan gayret ve çalışmalar da artırılmalıdır.
Artık Benden size hidayet geldiğinde, kem benim hidayetime uyarsa, o, sapmaz ve betbaht olmaz. Kim de benim zikrimden (dinimden) yüz çevirirse, şüphesiz onu kıyamet günü kör olarak haşrederiz.(TaHa: 123-124)
Ahmed Seyfulislâm kardesimize aittir konu (1998 yazilmistir)
Kadir Gecesini İhyâ Etmek
(Kadir Gecesini İhya Etmenin Fazileti Ve Daha Ziyade Ramazanın Hangi Gecelerinde Olduğunun Açıklanması)
Bu bölümdeki bir sure, bir ayet ve yedi hadisten; Ramazandaki bu gecenin bin ay yani 83 sene 4 aydan daha hayırlı olduğunu, inanarak ve sevabını ALLAH’tan bekleyerek bu geceyi değerlendirenin günahlarının bağışlanacağını, bu gecenin Ramazanın son on veya yedi gününün tek olanlarında aranması gerektiğini, bu gecede Rasûlullah (s.a.v.)’ın bize en çok okunmasını tavsiye ettiği duayı ve hayatı boyunca Ramazanın son on gününde ibadeti artırıp itikaf yaptığını öğreneceğiz. [1]
“Şüphesiz biz o Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi nedir bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece melekler ve ruh Rabbinin emriyle herbir iş için veya herbir kişi için inerler de inerler. O gece tan yeri ağarıncaya kadar selam ve esenliktir.” (Kadir: 97/1-5)
“Biz o Kur’an’ı mübarek bir gecede indirdik, zaten biz insanlığı her zaman uyarmaktayız.” (Duhan: 44/3)
Ebû Hüreyre radıyALLAHu anh’den rivayet edildiğine göre Nebî sallALLAHu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Faziletine inanarak ve karşılığını ALLAH’tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.”[2]
Abdullah İbni Ömer radıyALLAHu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre, bir grup sahâbî, rüyalarında Kadir gecesinin ramazan’ın son yedi gecesinde olduğunu görmüşler (ve bunu Hz. Peygamber’e bildirmişler)di. Bunun üzerine Resûlullah sallALLAHu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
– “Kadir gecesi ile ilgili rüyalarınızın, ramazanın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir gecesini arayan onu ramazanın son yedi gecesinde arasın!”[3]
Âişe radıyALLAHu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallALLAHu aleyhi ve sellem ramazan ayının son on gününde câmiye kapanır ibadete soyunur ve şöyle buyururdu:
“Kadir gecesi’ni ramazanın son on günü içinde arayınız!”[4]
Âişe radıyALLAHu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallALLAHu aleyhi ve sellem şöyle buyururdu:
“Kadir gecesi’ni ramazanın son on günündeki tek gecelerde arayın!”[5]
Yine Âişe radıyALLAHu anhâ şöyle dedi:
Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah sallALLAHu aleyhi ve sellem geceleri ihyâ eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi.[6]
Yine Âişe radıyALLAHu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallALLAHu aleyhi ve sellem, ramazanda diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazanın son on gününde de ramazanın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi.[7]
Âişe radıyALLAHu anhâ şöyle dedi:
– Ey ALLAH’ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum.
– “ALLAHım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et” buyurdu.[8]
* Yukarıdaki ve diğer hadis kitaplarından öğrendiğimiz tüm hadisi şeriflere göre Kadir gecesinin hangi gece olduğu hakkında 40 civarında görüş nakledilmiştir ve ifadelerden de “Son yedi geceden dokuz geceden biri” şeklinde gibi esneklik bırakılmıştır.
Rasûlullah (s.a.v.)’in hayatına baktığımızda Ramazanda senenin diğer aylarından daha çok kendini ibadete verdiğini, Ramazanın da son on gününde mescide kapanarak ailesinden ve dünyalıklardan uzaklaşarak itikafa çekildiğini görmekteyiz ki, bu geceyi yakalayabilme Ramazanın son 1/3’de olacağı, bunun da sadece gecelerine değil, gündüzlerini de değerlendirmek gerekecektir. Çünkü yeryüzünün bir kısmı gece iken diğer yarı kürenin gündüz olması dolayısıyla icabında bu gecenin gündüz de olabileceğine ihtimal verilmelidir. Ramazanı ve bilhassa son on gününü geceli gündüzlü değerlendirmek için müslümanın tam bir gayret içinde olması da gerekmektedir. Bu konuda daha geniş bilgi için tefsirlerden Kadr suresinin tefsirini gözden geçirmek faydalı olacaktır kanaatindeyiz. [9]
________________________________________
[1] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 348.
[2] Buhârî, Îmân 25, 27, 28, 35, Savm 6, Terâvih 1, Leyletü’l–kadr 1; Müslim, Müsâfirîn 173–176. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Ramazan 1; Tirmizî, Savm 1; Nesâî, Kıyâmü’l–leyl 3, Savm 39–40; İbni Mâce, İkâmet 173, Sıyâm 2, 39.
[3] Buhârî, Leyletü’l–kadr 2, Ta’bîr 8; Müslim, Sıyâm 205 –206. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Ramazan 5; Tirmizî, Savm 71.
[4] Buhârî, Leyletü’l–kadr 3; Müslim, Sıyâm 219. Ayrıca bk. Tirmizî, Savm 72.
[5] Buhârî, Leyletü’l–kadr 3.
[6] Buhârî, Leyletül–kadr 5; Müslim, İ’tikaf 7. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Ramazan 1; Nesâî, Kıyâmü’l–leyl 17; İbni Mâce, Sıyâm 57.
[7] Müslim, İ’tikâf 8. Ayrıca bk. Tirmizî, Savm 72; İbni Mâce, Sıyâm 57.
[8] Tirmizî, Daavât 84. Ayrıca bk. İbni Mâce, Dua 5.
[9] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 349.