Bu tutulma Türkiye’den parçalı tutulma olarak izlenecektir. Tam güneş tutulması Kanada’dan başlayıp kutup bölgelerini geçtikten sonra Asya’ya girerek Rusya, Moğolistan’ı kat edip Çin’de son bulan 237 km genişliğinde dar bir koridor içinden görülecektir. Tutulma’nın tam tutulma olarak görüleceği tutulma hattı yandaki şekilde koyu mavi şeritle, parçalı olarak görüleceği yerlerse açık mavi çizgilerle gösterilmiştir. Parçalı tutulma Kuzey Amerika’nın kuzeydoğusu, Avrupa ve Asya olmak üzere geniş bir alandan görülebilecektir. Ay’ın gölgesi Türkiye saati ile12:23’de kuzey Kanada üstüne düştüğünde tam tutulma başlayacaktır. Türkiye saati ile 13:21’de tam tutulmanın 2 dakika 27 saniye ile en uzun süreceği yer Rusya’da olacaktır. Gölge Dünya üzerinde 2 saat süreyle 10.200 km yol kat ederek saat 14:20’de Dünya’yı terk edecektir.
Yandaki animasyonda gördüğünüz küçük koyu gölgenin düştüğü yerlerde tutulma tam tutulma, daha açık gölgenin altında kalan geniş alanda parçalı tutulma olarak görülecektir.Animasyonda gösterilen zaman genel zamandır, Türkiye’de yaz saati uygulaması olduğundan 3 saat eklenmelidir. Güneş tutulmaları ile ilgili genel bilgi almak için buraya tıklayın. 29 Mart 2006 günü ülkemizden de izlenen tam güneş tutulmasının fotoğraflarını görmek için buraya tıklayın.
Ankara, İstanbul ve İzmir için parçalı tutulmanın başlangıç, maksimum ve bitiş zamanları aşağıda verilmiştir. Resimlerden de görüleceği gibi Türkiye’den Güneş’in küçük bir parçası tutulmuş olarak görülecektir.
Ankara
Parçalı Tutulmanın Başlangıcı 12:42
Parçalı Tutulmanın Sonu 14:10
İstanbul
Parçalı Tutulmanın Başlangıcı 12:36
Parçalı Tutulmanın Sonu 13:58
———–
İzmir
Parçalı Tutulmanın Başlangıcı 12:55
Parçalı Tutulmanın Sonu 13:41
DİKKAT : Özel filtreler kullanmadan Güneş’e bakmak gözünüzde ciddi sorunlara yol açabilir !