HAFIZAYI AÇMA DUASI
Hz. İbnu Abbas (ra) anlatıyor: “Hz. Ali İbnu Ebi Talib (ra) Resulullah (as)’a; “Ya Resulullah! Kur’an göğsümde durmayıp gidiyor. (Ondan ezberlediklerimi hemen unutuveriyorum) ” dedi. Resulullah (asm) da ona şu cevabı verdi: “(Bu meselede) ALLAH’ın sana faydalı kılacağı ve (öğrettiğin vakit) öğrettiğin kişinin de istifade edeceği sözler öğreteyim mi?” Hz. Ali (ra); “Evet, annem-babam sana feda olsun bana öğret!” dedi. Bunun üzerine Hz. Resulullah (as), şu tavsiyede bulundu: “Cuma gecesi (perşembeyi cumaya bağlayan gece) olunca, dört rekât namaz kıl. Birinci rekâtta Fatiha ile Ya-Sin Suresini, ikinci rekatta Fatiha ile Duhan Suresini, üçüncü rekatta Fatiha ile Ha-Mim Tenzilü-Secdeyi (Fussilet Suresi) , dördüncü rekâtta ise Fatiha ile Tebareke’l Mufassal’ı (Mülk Suresi) oku. Teşehhüdü bitirdiğinde de ALLAH’a hamd et, ona senada bulun, peygamberlere (aleyhimusselam) salât oku ve müminler için istiğfar et.[1] Sonra da şu duayı oku:
اَللَّهُمَّ ارْحَمْنِى بِتَرْكِ الْمَعَاصِي اََبَداً مَا أَبْقَيْتَنِى وَارْحَمْنِى مِنْ أَنْ أَتَكَلَّفَ مَالاَ يَعْنِينِى وَارْزُقْنِى حُسْنَ النَّظَرِ فيمَا يُرْضِيكَ عَنِّى. اَللَّهُمَّ بَدِيعَ السَّمٰؤَاتِ وَاْلأَرْضِ ذَا الْجَلاَلِ وَاْلإِكْرَامِ والْعِزَّةِ الَّتِى لاَ تُرَامُ أَسْأَلُكَ يَا اَللهُ يَا رَحْمٰنُ بِجَلالِكَ، وَنُورِ وَجْهِكَ اَنْ تَلْزِمَ قَلْبِى حِفْظَ كِتَابِكَ كَمَا عَلّمْتَنِى وَارْزُقْنِى اَنْ اَتْلُوَهُ عَلَى النَّحْوِ الَّذِي يُرْضِيكَ عَنِّى وَاَسْئَلُكَ أَنْ تُنَوِّرَ بِالْكِتَابِ بَصَرِى، وَ تُطْلِقَ بِهِ لِسَانِى، وَ تُفَرِّجَ بِهِ عَنْ قَلْبِى، وَ تَشْرَحَ بِهِ صَدْرِى وَ تَسْتَعْمِلَ بِهِ بَدَنِى وَ تُقَوِّيَنِى عَلَى ذَلِكَ وَ تُعِينُنِى عَلَيْهِ فإنَّهُ لاَ يُعِينُنِى عَلَى الْخَيْرِ غَيْرُكَ وَلاَ يُوَفِّقُ لَهُ اِلاّ اَنْتَ.
MANASI: “ALLAH’ım! Beni hayatta baki kıldığın müddetçe ebediyen günahları terkettirerek bana merhamet eyle. Bana faydası olmayan şeylere teşebbüsüm sebebiyle bana rahmet et. Seni benden razı kılacak şeylere güzel bakmamı bana nasip et. Ey semâvât ve arzın yaratıcısı olan celâl, ikram ve dil uzatılamayan izzetin sahibi olan ALLAH’ım! Ya ALLAH! Ya Rahman! Celâlin hakkı için, yüzün nuru hakkı için kitabını bana öğrettiğin gibi hıfzına da kalbimi icbar et. Seni benden razı kılacak şekilde okumamı nasip et. Senden, kitabınla gözlerimi nurlandırmanı, dilimi açmanı, onunla kalbimdeki üzüntüleri gidermeni, göğsümü ferahlatmanı, bedenime onunla amel ettirmeni, bana bunu yapmam için güç vermeni ve bunun için bana yardım etmeni istiyorum. Çünkü hayrı işlemekte bana ancak sen yardım edersin, beni ona ancak sen muvaffak kılarsın.”
Bu söylediklerimi üç, beş veya yedi Cuma yap! ALLAH’ın izniyle onu artık ezberleyebileceksin. (Bu duayı yapan) Hiçbir mü’min (icabetten) mahrum kalmadı.”
(İbn-u Abbas der ki) “Ali, yedi Cuma sonra Hz. Resulullah (as) ’a gelerek Kur’an ve hadisleri artık ezberleyebildiğini haber verdi. Hz. Resulullah (as) da ona şöyle dedi: “Ka’be’nin Rabbine and olsun ki, sen müminsin. (Bütün müminlere icabet edildiği gibi, sana da icabet edilmiştir.) Ey Eba’l Hasan, öğret! Ey Eba’l Hasan, (bunu) öğret![2]
1 اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى سَيِّدِنَامُحَمَدٍ وَعَلَى جَمِيعِ الاَنْبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِينَ اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِينَ والْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ اَلاَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَ الاَمْوَاتِ اِنَّكَ قَرِيبٌ مُجِيبُ الدَّعَوَاتِ
Not: İmam Ahmet bin Hanbel’e ve diğer bazı âlimlere göre sünnet namazlarda, ezberde olmayan süreleri Kur’an-ı Kerim’e bakarak okumak caizdir. İmam Ebu Hanife ve diğer bazı âlimlere göre namazda Kur’an-ı Kerim’e bakarak okumak caiz olmadığı için bu süreleri ezberleyip okumak daha iyidir. (Muğni: İbn-i Kudame, C: 1 S: 575)
[2] Fedail-ül Kur’an, İmam İbn-i Kesir, 181/Mü’cem-ul Kebir, Taberani 11,1230 nolu hadis. (Müctema Dergisi 1471 nolu sayısından iktibas edilmiştir.)