Günümüzde internet dünyası akıl almaz bir şekilde büyüdü. Bu büyümeyle birlikte insanlar artık bilgiye çok hızlı bir şekilde ulaşmaya başladılar. Haliyle İslami ilimler de sanal dünyada paylaşılmaya ve başlandı. İlk önceleri cd lerde programlar halinde kullanıcılara sunuldu. Web siteleri ile online olarak İslami bilgilere ulaşılması sağlandı. Ve nihayetinde forum kültürünün de gelişmesiyle aktif katılımla birlikte İslami bilgilerin öğrenim alanları oluşturuldu.
Gayet tabidir ki her İslami forum oluşturan kişi uzman olmadığı için, dinin yanlış öğrenilmesi gibi zararlar da bu bağlamda kendini göstermeye başladı. Tabi ehl-i sünnet itikadı dışındaki grup ve toplulukların kendi batıl fikir ve düşüncelerini İslam’ın özü gibi sunmaya çalıştıklarına da her zaman şahit oluyoruz. Her bir grup için sanal ortam, kendi görüşlerini doğru olarak lanse edebilmek için bulunmaz bir fırsat oldu. Ve daha bir sürü itikada verilen zararlar maalesef yaygınlaşmaya başladı.
İşte biz bu noktaları nazar-ı dikkate alarak, İslami bir forum nasıl olmalıdır, İslami bir forumdan beklentiler nelerdir, İslami forumlar nasıl bir yol izlemelidir gibi sorulara cevap olması için bir çalışma başlattık. Bu çalışmanın bundan sonra İslami forumlar için bu sahada bir iyi bir kılavuz ve güzel bir rehber olmasını temenni ediyoruz.
Bildiğiniz gibi forumlarda karşılıklı fikir alış-verişleri, tartışmalar, konu paylaşımları ve soru cevaplar önemli yer tutar. Biz bu yazımızda İslami bir forumda soru-cevap ilişkisinde dikkat edilecek bazı noktaları beyan edeceğiz.
İslam her konuda olduğu gibi soru sormada da bazı kurallar getirmiştir. Herkesin kafasına göre soru sorması, aklına her gelen soruyu sorması çeşitli ayet-i kerimelerle ve hadis-i şeriflerle yasaklanmıştır. Bu sebeple soru soran kişi, sorarken bu kurallara dikkat etmelidir. Maalesef bugün İslami forumlarda en çok karşılaşılan durumlardan birisi, her türlü sorunun dikkat edilmeden soruluyor olmasıdır. Cevap verilme kısmına hele hiç girmeyelim. Peki, bizlerin soru sorarken dikkat etmesi gereken şeyler nelerdir? Hangi tür sorular dinimizce yasaklanmıştır? Bunları maddeler halinde açıklamaya çalışalım:
1. Pratik İhtiyaçtan Fazla Bir Şey Sormak : İtikadımızca, ümmet-i Muhammed’in (asm) kolaylıkla dini emirleri uygulayabilmesi için, mezheplere ittiba mecburiyeti vardır. Dört hak mezhepten birine tabi olan kişi kurtulur. Fakat günümüzde forumlarda da bazen şahit olduğumuz üzere bazı mezhep taassupları yaşanmaktadır. Yani bir Müslüman, kendi mezhebinde olmayan, fakat diğer üç hak mezhebin birisinde mevcut olan bir hükmü kabul etmeyebilmektedir. Ve bazen, dört mezhebin ihtiva ettiği kurallarla yetinmeyerek bir takım sorular sorulabilmektedir. Bunun birkaç sebebi vardır. Bilmemek, ya da mezhep düşmanlarının bu yönde faaliyetleri bu tarz hareketlerin sebebi olabilir. Ancak her ne olursa olsun, İslami bir forumda bu tarz soruların önüne geçecek şekilde kodifik düzenlemenin yapılması ve üyelerin bu konuda bilgilendirilmesi zaruridir. Çünkü forumdan istifade eden bir kişinin itikadının bozulması –maazallah- onlarca kişinin istifade etmesinden gelecek hayrı yok edebilir.
2. Müşkil ve mugalatalı sorular sormak: Bazen rastlıyoruz ki, bazı kişiler kendi bilgilerini göstermek istercesine sanki bilmece gibi İslam hakkında sorular sormaktadırlar. Bu tarz sorular, hem her ihtimalde yanlış cevaplanacak mugalata tarzındadır. Bu sorulara muhatap kalan dinini yeni öğrenmeye çalışan kardeşlerimizin aklı tamamen karışmaktadır. Ve neticede imani meseleleri bile sorgulayacak duruma gelmektedirler. İşte bu tarz sorulara da mahal vermemek İslami bir forumda gereklidir.
3. İbadetle İlgili Konularda Hükmün İlletini Sormak: Maalesef yine sıkça rastladığımız, fakat en tehlike arzeden durumlardan birisidir. Bir ibadetin nasıl yapıldığından ve hikmetlerinden çok, illetlerini(emrediliş sebebi) sorgulamak itikadın bozulmasına sebep olur.
4. Derinleştirerek ve Zorlaştırarak Sormak: Bazen basit bir soru öyle derinleştirilerek ve zorlaştırılarak sorulur ki, aslında cevap çok basit olduğu halde akılda bir çok soru işareti bırakır. İslami bir forumda bu tarz sorulara ilmi yeterli bilgili ehil bir kişi cevap vermelidir. Mesele güzelce izah edilmelidir. Burada da bazen forum yöneticileri hataya düşmektedirler. Sorulan soruyu kafalarından cevaplayarak cevabı çok basit gördüğü için cevaplamamak, hatadır. Çünkü başka bir üyenin o sorudan dolayı cevap bulamamaktan ötürü kafası karışabilir. Neticede aslında cevabı basit olan bir soru, itikada zarar veren neticelere götürebilir.
5. Müteşabihatla Alakalı Soru Sormak: Bilindiği gibi Kur’an’ın iki tür ayeti vardır. Muhkem ve müteşabih. Cenab-ı Hak bizden muhkem ayetlerle amel etmemizi, müteşabih ayetlere ise sadece iman etmemizi istemiştir. Müteşabih ayetleri sadece dinde Rasih olan söz sahibi büyük alimler mana edebilirler. Bu sebeple müteşabihler hakkında soru sormak menedilmiştir.
6. Kışkırtmak, Susturmak ve Tartışmada Galip Gelmek İçin soru Sormak: Bu tarz soruların amacı bellidir. Maksat öğrenmek değil, karşıdakini ilzam etmektir. Bu tarz sorulara cevap verilmemesi önemli olduğu gibi, forum yöneticilerinin rolü burada daha önce başlar. Forum yöneticileri, İslami bir konuyu böyle bir tartışma ortamına sokmayarak böyle bir ortamı baştan engellemelidirler. Bu madde ile ilgili tartışma konusunda da bazı açıklamalar yapacağız.
Neticede görülüyor ki İslami bir forumda soru-cevap ilişkisinde dikkat edilecek bir çok nokta vardır. Biz burada bazı önemli noktaları beyan ettik. İnşallah bir sonraki yazımızda forumlarda en çok rastlanan tartışma ve mücadele ile alakalı açıklamalar yapacağız. Allah’a emanet olun.
Www.Muhabbetullah.Com-MF Yönetim